Anne, Baba ve Ergen Arasındaki İlişki Sorunları

Anne, Baba ve Ergen Arasındaki İlişki Sorunları

İletişim, doğası gereği karşılıklılık gerektiren bir eylemdir. Bir konuşmanın iletişim olması için alıcı ve kaynak olmak üzere iki ana unsur gerekmektedir. Alıcı mesajın iletilmek istendiği kişi, kaynak ise mesajı ileten kişidir. Bu iki ana unsur dışında iletişimin gerçekleştiği bağlam da iletişimin akıbeti için önem arz etmektedir. İletişimin doğasını ve anlamını birçok kişi fark etmeden konuşma yapar ve bunun bir iletişim olduğunu düşünür. Maalesef ki iletişim gerekli koşullar gerçekleştiğinde sağlanır. Örneğin, kaynak kişinin bağırdığı ve alıcının da mesajı alacak duygulanıma sahip olmadığı durumlarda bir iletişim değil bir sorun vardır. Bu sebeple iletişim sorunundan bahsedilir fakat bu kelime kökeni anlamında iletişim değil doğrudan bir sorundur. Bu bağlam kapsamında anne baba ve ergen arasındaki iletişim üçgenini ele alabiliriz.

Anne baba ve ergen, iletişime girdikleri düzlemde ortak paydada yer alabildiklerinde bir sorun yaşamayacaklardır. İletişim sorunlarının doğmasının sebeplerinden biri kuşak çatışması olabilir. Örneğin, ergenin yaşadığı çağa uygun olan bir isteği ergen dile getirirken anne baba daha dinlemeden, kendi çağlarına ve bakış açılarına uygun düşmeyen bu isteği doğrudan reddedebilir ve sonuç olarak dinlemeyi reddettiklerinden iletişim zaten hiç gerçekleşmeden öfke veya başka duygulanımlara sebep olarak hüsranla sonuçlanır. Bu gibi durumlar özellikle ergenlik döneminde sıklıkla görülmekle beraber ergenlik dönemine denk gelmesi tesadüf değildir. Ergenlik döneminde bağımsızlığını ilan etmek ve toplumda yer edinebilmek için çabalayan ergen artık ailenin koyduğu kuralları ve alışılagelmiş düzeni sorgulamaya ve esnetmeye çalışır. Bunu yaparken de birçok kez kendini ifade etmek için çabaladığını fakat kendisinin anlaşılmadığını savunarak iletişimini minimuma indirebilir. Birçok kez ebeveynin, ergen çocuklarının odasından çıkmadığını ve kendileriyle çok fazla konuşmadığını belirterek bu durumdan yakındıkları görülür. Bu durum sıklıkla gözlemlenmekle beraber neden böyle bir yaklaşımın ortaya çıktığı incelendiğinde ailedeki iletişim problemleri göze çarpar. Anlatsa da anlaşılamayacağını düşünen ergen bir süre sonra içine kapanır ve bu durum aile desteğinden yoksunlaşmasına özellikle duygusal anlamda zedelenmesine yol açarak ruhsallığı olumsuz etkiler.

Hali hazırda zorlu bir süreç olan ergenlik döneminde iletişim problemi yaşamamak için iletişimin gerçekleşmesini sağlayan unsurların sağlanmasına özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir iletişim için iletişimin gerçekleştiği çevre, iletişim kuracak kişilerin duygulanımları, dinleme ve anlama becerileri, konuşulan konuya yaklaşımlarının empati seviyesi gibi birçok faktör belirleyicidir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.