Aile, çocuklar için birçok önemli işlevi yerine getiren toplumun en küçük yapı taşıdır. Çocuklar için duygusal güvenlik, sevgi, öğrenme, kimlik gelişimi ve sosyal bağlar oluşturmanın merkezi noktasıdır. Bu nedenle aile, çocuklar için ilk ve temel sosyal çevre olarak birçok önemli işlevi yerine getirir.
Çocukların gözünde anne ve babaları özeldir. Bu nedenle anne baba ve çocuk olarak birlikte yaşamayı arzulayabilirler ancak eşler anlaşamadığında boşanmak da hayatın doğal bir parçası olarak kabul edilir. Boşanma sürecinde çocuklar, duygusal zorluklar yaşayabilirler. Bu zorluklar, çocuğun yaşına, kişiliğine, boşanma sürecinin nasıl yaşandığına bağlı olarak değişebilir.
Çocuklar, ebeveynlerinin boşanması nedeniyle gelecekle ilgili belirsizlik hissedebilirler. Ailelerinin nasıl değişeceği, nerede yaşayacakları ve ebeveynlerinin ilişkisi hakkında endişeler yaşayabilirler. Ebeveynlerin boşanmasına veya aile içi çatışmalara karşı öfke, utanma ve suçluluk gibi duygular yaşayabilirler. Bu duygusal tepkiler, boşanmanın neden olduğu hayal kırıklığından kaynaklanabilmektedir. Çocuklar yaramazlık olarak tanımlanan davranışlarının boşanmaya sebep olabileceğini düşünerek bunun suçluluğunu kendi içlerinde hissedebilirler.
Boşanma, çocukların ebeveynlerine olan güvenlerini sarsarak bağlanma sorunlarına da yol açabilmektedir. Ebeveynlerinin kendilerini terk edeceğinden veya bırakacaklarından endişe edebilirler. Boşanma süreci, çocukların arkadaşlarından veya sosyal etkinliklerden uzaklaşmalarına neden olabilir. Bazı çocuklarda okul performansında değişikliklere yol açabilir. Dikkat eksikliği, konsantrasyon zorlukları veya motivasyon eksikliği gibi sorunlar görülebilir.
Boşanmayı çocuklara anlatmak, duygusal ve hassas bir konudur. Ebeveynler, çocuğa boşanma haberini birlikte vermelidir. Bu durum birlikte hareket edildiğini ve çocuk için bir arada olunduğunu gösterir.
Ebeveynler boşanma sürecinde bu haberi vermek için uygun bir zaman ve ortam seçilmelidir. Çocuğun rahat olduğu ve sakin bir ortam tercih edilmelidir. Özel günler veya sınav zamanları gibi stresli dönemlerden kaçınmak faydalı olacaktır.
Boşanma hakkında konuşurken karmaşık veya ayrıntılı terimlerden kaçınmak, çocuğun gelişim özelliklerine uygun cümleler kurmak gerekir. Çocuğun yoğun duygular yaşayabildiği bir dönem olduğu için, basit ve anlaşılır bir dil kullanmak önemlidir. Bu aşamada çocuklar çeşitli sorular sorarak anlamaya çalışabilirler. Onların hissettiklerini ve sormak istedikleri soruları anlamaya çalışın. Onların duygularını ifade etmelerine izin verin ve bu duyguları olumlu bir şekilde kabul edin.
En önemli olan aşama çocuğa her ne olursa olsun anne ve baba olarak ona sevgi ve güven vermeye devam edeceğinizi ifade etmek olacaktır. Bu ifadeler çocuklar için yaşamın devam ettiğini, ailesi tarafından sevilmeye ve korunmaya devam edeceği güvenini verecektir.
Ebeveynler tutamayacağı sözleri vermemelidir. Zira çocuklar verilen sözlerin gerçekleşmemesi durumunu deneyimlerse daha yıkıcı duygulara maruz kalmış olurlar ve bu da yaşamlarını olumsuz etkileyecektir. Çocukların boşanma sürecini anlamalarına yardımcı olmak için gerektiğinde bir profesyonel yardım almayı düşünebilirsiniz.