Çocuklara Oyun Terapisi Yöntemiyle Destek Vermek: Etkili Yaklaşımlar

Çocuklara Oyun Terapisi Yöntemiyle Destek Vermek: Etkili Yaklaşımlar

Çocuklar, yetişkinler gibi kendilerini sözlü olarak ifade etmekte zorlanırlar. Kelime ve cümle dağarcıkları henüz yeterince gelişmemiş olduğu için zorlandığı durum ve olaylara yönelik duygularını, düşüncelerini ifade etmekte güçlük çekerler. Oyun terapisi çocuğun ihtiyaçlarının anlaşılmaya çalışıldığı terapi yöntemlerindendir.

Çocukların dünyası oyunlarla kuruludur. Gelişim özelliklerine göre oyunlar kurar, merak eder, araştırır, kurcalar ve kendi dünyasını oyunlarında yaratır. Bu oyunlarda çok keyif aldığı bir rutini canlandırabileceği gibi kendisine sıkıntı veren konuları da oyunlarında açığa çıkarır. Oyunlar çocuklar için gerçek hayatın provasını yaptıkları bir alandır. Bazen bakım vereniyle kurduğu ilişkiyi yansıtan öğeleri kullandığı oyuncaklarla gösterebilirken bazen zihnini meşgul eden, anlamakta zorlandığı ve çözüme kavuşturamadığı çatışma durumlarını tekrar tekrar oyunlarında işleyebilir. İşte tam da bu noktada çocuğun yaşamında ona sıkıntı veren unsurlar oyun yoluyla tespit edilerek çocukla çalışılır. Oyun terapisi yöntemi çocuğun yaşamını olumsuz etkileyen kaynakların anlaşılabilmesi, çocuğun neye ihtiyaç duyduğunun fark edilebilmesi için ebeveynlere yol göstericidir.

Oyun terapisinde çocuklar çeşitli oyun temalarını oyunlarında ifade ederler. Bu temalar çocukların gelişimsel özelliklerine uygun olabildiği gibi patoloji ve sorunları da içerebilir. Oyun terapisinde çocukların genellikle oyunlarında görülen temalar; bağlanma, kazanmak veya kaybetmek, öfke, travma, kayıp ve yas, ebeveyn boşanması, korku ve kaygılar şeklinde görülebilmektedir.

Çocuklar baş etmekte zorlandığı duygularını oyun odasında terapistiyle kurduğu güven ilişkisi sağlanmaya başladıkça açığa çıkartır. Bu duyguların açığa çıkmasıyla çocuk zihninde yeniden bağlantılar kurmaya başlar. Oyun terapisi yöntemleri işlenmiş duygu ve düşüncelerin sağlıklı yollarla yeniden düzenlenebilmesi için zemin oluşturur. Çocuk güvende olduğu, koşulsuz kabul edildiği, terapötik ilişki kurabildiği bu oyun odasında oyuncakları konuşturur, bilinçdışındaki duygu ve düşüncelerini en iyi aktarabileceği oyuncakları seçer ve oynar.

Oyun terapisi yöntemleriyle çocuğa düşünce ve davranışlarında yeni bakış açıları kazandırılabilmektedir. Çocuğun duygularını ifade etmesi kolaylaşır. Duygularını anlayarak kendisini zorlayan duygularla nasıl başa çıkabileceği hakkında gelişir. Kurduğu ilişkilerde sağlıklı bağlantılar kurar. Öz değerini fark ederek duygusal dayanıklılığını arttırır.

 

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.