Doğum Sonrası Yaşanan Depresyon: Postpartum Dönemi Destek ve Bilgilendirme

Doğum Sonrası Yaşanan Depresyon: Postpartum Dönemi Destek ve Bilgilendirme

Doğum sonra depresyonu, kadının hamilelik sürecinden sonra, ilk birkaç hafta veya ay içinde ortaya çıkar. Postpartum dönemi, annenin doğum sonrası süreci için destekle atlatılması gereken önemli süreci içermektedir. Doğum sonrası depresyon, annenin geçmiş yaşantılarının, kendi çocukluk deneyimlerinin ve bilinçdışında olan duygusal yaşantılarının etkisiyle olur.

Kendi çocukluk deneyiminde, aile içi ilişkileri ve anne-baba figürüyle kurduğu ilişki çok kıymetlidir. Çünkü annenin kendi sürecini etkiler. Örneğin anne çocukluğunda güvensiz hissetmişse, annelik rolünü anlamlandırmaya çalışırken kaygıları artabilir. Annenin bilinçdışında farkında olmadan bastırdığı duyguları olabilir. Bu duygularda doğum sonra depresyonu tetikleyebilir. Bunlar dışında annenin kendi hayata bakışı, değerleri, istekleri, beklentileri vardır. Bunlar arasında çatışma yaşamaya başladığında da doğum sonrası depresyonu tetikleyebilir. Örneğin anne bir süre sonra kendi ihtiyaçları ve çocuğun ihtiyaçlarını aynı anda sürdürmekten yorulabilir veya kendisine hiç zaman yaratamayabilir. Böyle durumlar da doğum sonrası depresyon semptomlarına sebep olabilir. Bir diğer önemli nokta annenin geçmiş travmalarıdır. Annenin geçmişte yaşadığı travmatik deneyimler varsa, bunlar doğum sonrasında annenin yeni keşfetmeye başladığı duygusal deneyimlerini etkileyebilir. Örneğin anne geçmişte bir kayıp yaşadıysa, bu doğum sonrası depresyonu tetikleyebilir. Annenin kendi annesiyle ilişkisi, çocukluğunda hissettiği veya hissedemediği güven duygusu, annelikle ilgili beklentileri, kaygıları, korkuları doğum sonra depresyonun tetiklenmesinde etkili olabilir. Bu tetiklenme sonucunda depresyon semptomları ortaya çıkar.

-Anne, kendisini boş ve üzgün hissedebilir.

-Önceden keyif aldığı şeylerden eskisi gibi keyif alamayabilir.

-Kendisini devamlı olarak yorgun hissedebilir.

-Aşırı uyuma veya hiç uyuyamama gibi, uyku problemleri yaşamaya başlayabilir.

-Aşırı yeme veya iştahsızlık gibi yeme problemleri yaşayabilir.

-Kendisini değersiz hissedebilir ve sürekli kendisini suçlama eğilimine girmeye başlayabilir. -Karar vermekte zorlanabilir ve kolaylıkla konsantre olamayabilir.

-İntihar düşünceleri gelebilir.

Doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınlar, bu belirtileri gösterebilir. Böyle durumlarda profesyonel destek almak önemlidir. Destek aldıklarında, kendi içsel çatışmalarını ve kendi duygusal dünyalarını keşfetmeye başlarlar. Böylece annenin depresyonunun kökenin de ne olduğu anlaşılır hale gelir. Fark edilen süreç çalışılmaya başlandığında ise iyileşme sağlanır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.