Kendi Dünyamızda Hakiki Yaşam: Otantik Varoluş

Kendi Dünyamızda Hakiki Yaşam: Otantik Varoluş

Otantiklik; bireyin kendisi olması, gerçek benliğini, yeteneklerini, duygularını, düşüncelerini, isteklerini, zihin kapasitesini ve potansiyelini içinden geldiği gibi yaşama dökmesi olarak tanımlanmaktadır. Toplumun beklentilerinden, kurallarından, isteklerinden ve baskılarından sıyrılarak kendi beklentilerine ve değerlerine uygun doğal bir yaşamı biçimlendirebilmek, otantiklik kavramını yansıtmaktadır.

Kendi Alanını Fark Etmek

Bireyin otantik bir varoluş ile yaşayabilmesi, kendisini yani kendi içsel süreçlerini tanımasından geçmektedir. Bunun için bireyin kendi yeteneklerinin ve potansiyelinin farkına varması ve buna uygun olarak hareket etmesi gerekmektedir. Birey, kendi isteklerini ve duygularını bastırmadan onları fark edebilmeli ve kendi benliğini bir bilim adamı gibi incelemeli ve ifade edebilmelidir. Kendi alanında hakiki yaşam sürmek ancak bu koşullar ile mümkündür.

Adım Adım Otantik Varoluş

Birey, “ben kimim?, beni ben yapan şeyler nelerdir?, yaşamımda ne gibi rol ve sorumluluklarım var?, ne yapmak istiyorum?” gibi sorular ile öz farkındalık yolculuğunu ve benliğini keşif sürecini gerçekleştirebilir. Bu süreçte bireyin kendine dürüst olması, tutarlılık göstermesi gerekmektedir. Çünkü birey kendi değerlerine göre karar verecek ve hareket edecektir. Birey, kendisini diğer insanlardan farklılaştıran duygu, düşünce, istek ve yeteneklerini keşfetmeli ve hakiki benliği ile temas kurmalıdır. Ancak bu yol ile gerçek ve sahtelikten uzak bir yaşam mümkün olacaktır.

Otantik Varoluşta Dört Temel Kavram: Kernis ve Goldman’ın Otantiklik Modeli

Kernis ve Goldman (2006), oluşturmuş oldukları modelde otantiklik kavramını dört temel öğe ile açıklamışlardır, bunlar:

  • Farkındalık: Bu kavram, bireyin kendi duygu ve düşüncelerini fark etmesi ve bilmesi olarak ifade edilmektedir. Bu bilgi kişiyi motive etme yolunda önemlidir.
  • Tarafsızlık: Birey, kendisi hakkında değerlendirme yaptığında, sahip olduklarını çarpıtmaz ya da abartmaz. Kendisini tarafsız olarak değerlendirir.
  • Davranış: Birey kendi ihtiyaçlarına uygun davranır. Davranış amaçları çevrelerini memnun etmek değil, kendi değerleri ve inançları doğrultusunda hareket etmektir.
  • İlişki Uyumu: Bireyler yakın ilişkilerinde samimi ve gerçekçi davranırlar. Yani otantik varoluşlarını ve kendilerini ortaya koyarlar. Sahte duvarlar örmezler.

Psikolojik Danışman İlker Ergün

22.02.2024
478
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.