İnsanlar yeni bir ortama girdiklerinde, bu ortamın yeni ve farklı kuralları ve çerçevesi olduğunu fark ederler. Bu durum çocuklar için de böyledir. Çocuklar okul ortamına ilk kez girdikleri zaman, farklı kurallar, farklı insanlar ve farklı sorumluluklar ile karşılaşırlar. Bu süreçte çocuklar, başka çocuklar ile paylaşımda bulunmayı, onların haklarına saygı göstermeyi, kendi haklarını savunmayı ve kendilerini korumayı öğrenirler.
Okulda Karşılaşılan Öğrenme Problemleri ve Nedenleri
Özellikle okul öncesi dönemde yer alan çocukların gelişimlerine de bağlı olarak bazı davranış problemleri sergilemesi söz konusu olabilmektedir. Ağlama, saldırgan davranışlar, zorbalık, hakaret etme, yalan söyleme, başkalarının eşyalarını izinsiz alma gibi davranışlar bu dönemde en çok karşılaşılan sorunlardır. Ayrıca sınıf düzenini bozan, sınıf içi iletişimi olumsuz etkileyen ve disiplin anlayışına zarar veren davranışlar da sorun içeren davranışlardır.
Her çocuk biriciktir ve kendine ait öğrenme yolları mevcuttur. Önemli olan nokta çocuğun güçlü ve zayıf yönlerinin dikkate alınarak hareket edilmesidir. Çocuklarda, okulda başarısızlık, uyum sorunları ve buna bağlı olarak öğrenme problemleri görülebilmektedir. Bu öğrenme problemlerinin bilinmesi ve iyi analiz edilmesi çok önemlidir çünkü çocuğun okulda yaşadığı sorunların sebebi bu problemler olabilmektedir. Öğrenme sorunlarının sebepleri, zeka düzeyinde gerilik, görme ve işitmede problem, çeşitli hastalıklar, aileden ve kültürden kaynaklanan sorun ve yetersizlikler ya da düşük motivasyon düzeyi olabilir.
Genel olarak çocuklarda görülen öğrenme sorunları şu şekilde sıralanabilir:
1-Öğrenme Bozukluğu: Okul öncesi dönemde, çocuğun konuşmasında gecikmelerin yaşanması, çeşitli şekilleri, renkleri, sayıları, günleri, zamanı ayırt etme ve öğrenme noktasında güçlük yaşaması, şekilleri kesme ve yapıştırma, çizim ve boyama yapma gibi faaliyetlerde de yetersiz olması öğrenme bozukluğunun göstergeleridir. Okul dönemine gelindiğinde ise yaşıtlarına göre başarılarının geri kalması, kelime ve harf okumalarında karışıklık ve zorluklar yaşaması, sayı, hece, şekiller ve okuduğunu anlama gibi noktalarda güçlükler yaşaması da söz konusudur.
2-Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu: Çocukların yaşıtları ile karşılaştırıldığında, aşırı fazla hareket etmesi, çok ve hızlı konuşma, yerinde duramayıp sürekli atlama ve zıplama eylemleri, sırasını bekleyememe, oyunları sürdürememe, sakince yerine oturamama ve diğer çocuklara zarar verme davranışları söz konusudur. Ayrıca dikkati bir konuya verememe ve sürdürememe, buna bağlı olarak da okul başarısında düşüklük ve akranlar ile ilişkilerde problemler meydana gelebilmektedir.
3-Sosyal Beceri Eksikliği: Sosyal beceriler, bireyin okul ve arkadaş ortamına uyum sağlayabilmesi, kendini ifade edebilmesi ve sorumluluk alabilmesi için son derece önemlidir. Bu becerilerin eksik olduğu çocuklar okul ve akran ortamında kaygı, öfke, mutsuzluk ve öfke hissedebilirler.
İfade edilen bu sorunlar, çocuklarda, derse odaklanma ve çalışma noktasında güçlük yaşama, basit dikkat hataları yapma ve okuma ile yazma noktasında sorun yaşama gibi problemlere de sebebiyet verecektir.