Özel Öğrenme Güçlüğü: Nedenleri, Türleri ve Çocuklarda Karşılaşılan Belirtiler

Özel Öğrenme Güçlüğü: Nedenleri, Türleri ve Çocuklarda Karşılaşılan Belirtiler

Öğrenme zorluğu, diğer bir adıyla Özel Öğrenme Güçlüğü, zekası normal ya da normalin üzerinde olan ve herhangi bir nörolojik, duyusal ya da fiziksel engeli olmayan çocuklarda, okuma, yazma, aritmetik, kendini ifade etme, düşünme, zaman ve mekanda yönelme alanlarından biri veya birkaçında yetersizliğe sebep olan bir bozukluktur.

Öğrenme Zorluğunun Nedenleri

Araştırmalar, bu bozukluğun beyin yapısındaki farklılıklardan ve anne ile babadan gelen kalıtımsal yollar ile ortaya çıktığını göstermektedir. Düşük kilolu doğumlar ve doğum öncesi ile doğum sonrası yaşanan sorunlar da bu bozukluğun sebeplerindendir. Ayrıca yaşanan sosyal, kültürel ve ekonomik zorluklar da sebepler arasındadır.

Öğrenme Zorluğunun Türleri

Özel Öğrenme Güçlüğü (Öğrenme Zorluğu), her çocuğun probleminin farklı alanlarda olduğu ifade edilerek alt başlıklara ayrılmıştır:

1-Okuma bozukluğu (Disleksi): Kelimeleri, harfleri, fikirleri tanımada, okuma hızında ve akıcılığında beklenen düzeyin altında kalınmasıdır. Ters okumalar, harfleri karıştırmalar, yanlış hecelemeler görülmektedir.

2-Aritmetik bozukluk (Discalculi): Sayıları ve matematik sembollerini anlamakta ve kavramakta güçlük yaşanması, problem çözmede sorunların yaşanması ile kendisini göstermektedir.

3-Yazılı anlatım bozukluğu (Disgrafi): Sık sık yapılan yazım yanlışları, anlamlı bir yazı ortaya çıkarmakta güçlük, dil bilgisi kurallarına uyulmaması ile kendisini göstermektedir.

Çocuklarda Öğrenme Zorluğunun Belirtileri

Okul öncesi dönemde Özel Öğrenme Güçlüğü olan çocukların davranış özellikleri şu şekilde ifade edilebilir; Zaman, yön, sağ ve sol gibi kavramlarda karışılık yaşanır, birbirine yakın olan hecelerde sesler karıştırılır, alfabedeki harf ve sesleri öğrenirken çeşitli zorluklar yaşanır, herhangi bir şey yapılırken hangi el kullanılacağına dair karar verilemez, konuşmada gecikme yaşanabilir.

Okul dönemindeki çocuklarda ise; okumanın geç ve zorlukla öğrenilmesi, yazım hatalarının sıklığı, yavaş ve hatalı okumalar, okuduğunu anlamada problemler, çarpım tablosunu bir türlü öğrenememe, okurken harflerin ve harflerin yerlerinin karıştırılması, benzer kelimelerin birbirine karıştırılarak ifade edilmesi, ters yazma, dil problemleri, düzensiz ve yanlış kağıt kullanımı, yuvarlak ve düz çizgileri yazmada zorluk, kelimeleri çok ayrık ya da çok bitişik yazmak, aşırı düzensizlik, dikkat dağınıklığı, şekilleri tersten algılama, özgüven düşüklüğü, soyut kavramları algılamada zorluk, zamanı kullanma ve kavramada sorunlar, uyum problemleri, motor becerilerde problemler, algıda yavaşlık, organize etme ve analiz etmede güçlük gibi pek çok davranış özelliği olarak kendisini gösterebilir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.