Örgütlerin psikolojik testleri kullanma amaçları farklılık gösterebilir. Bu amaçları gerçekleştirmek üzere örgütler seçme yerleştirme, terfi, eğitim ve geliştirme, kariyer danışmanlığı gibi alanlarda farklı içerikte psikolojik test kullanma yoluna gidebilirler. Test geliştiren ve yayınlayan kuruluşlar, bireylerin yetenekleri, ilgileri, kişilikleri ve davranışları gibi psikolojik yapıları ölçen yüzlerce test sağlarlarken, pek çok örgüt ise kendi özel ihtiyaçlarını karşılayabilmek amacıyla kendi testlerini geliştirirler.
Psikolojik testler genel olarak pek çok kategoride sınıflandırılabilir. Örgütlerde kullanılan testlere bakıldığında, en verimli sınıflandırmanın 1970’te Cronbach tarafından gerçekleştirildiği anlaşılmaktadır. Cronbach, bu testleri “en üst düzey performans” ve “ortalama performans” kategorileri altında değerlendirmiştir. En üst düzey performans testleri arasında yetenek ve başarı testleri bulunurken, ortalama performans testleri kişilik, ilgi ve tutum testlerini içermektedir.
Psikolojik testlerin doğru ve kesin sonuçlar vermesi için belirli teknik özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bu özellikler, personelin seçimi için kullanılan testlerde de önemlidir. Bir ölçüm aracının belirlenen amacı yerine getirmesi esastır. Bir ölçüm aracının bu amacı yerine getirebilmesi, ilgili niteliği doğru bir şekilde değerlendirmesine dayanır. Doğru sonuçlar vermeyen veya doğru sonuçlar verse bile belirlenen amaca hizmet etmeyen bir ölçüm aracının kullanılması önerilmez. Dolayısıyla, personel seçme sürecinde kullanılacak psikolojik testlerde güvenirliğin ve geçerliğin göz önünde bulundurulması gereklidir.
Ziyaretçi Yorumları