Ebeveynlerin en büyük isteklerinden biri; çocuklarını doğru şekilde anlamak, onlarla sağlıklı iletişim kurmak ve yönlendirmektir. Ancak gelişim sürecinde, çocuklarına nasıl davranacakları ve ihtiyaçlarını karşılama noktasında zorluklar yaşayabilirler. Ebeveyn kitapları, bu noktada en büyük destek kaynaklarından biridir. Ebeveynlerin, doğru kaynaklarla doğru bilgilere ulaşmaları ve böylelikle çocuklarının duygusal ihtiyaçlarına daha sağlıklı bir şekilde temas ederek kendi yaşadıkları olumsuz çocukluk deneyimlerini onların süreçlerinden ayrıştırmaları önemlidir.
Ebeveynlerin yeni bilgilerle farklı bakış açıları geliştirmelerini, ebeveyn tutumlarını değiştirmelerini sağlayarak daha sağlıklı bireyler yetiştirmelerine destek olacak kitaplar;
1.GERÇEKTEN BENİ DUYUYOR MUSUN? (Leyla Navaro)
Önem verdiğiniz insanlarla ilişkilerinizin onarılmaz yaralar almasını engellemenin tek yolu, doğru iletişim kurmayı öğrenmektir. Ebeveynlik yolculuğunda size destek olacak bu kitap, çocuklar ile nasıl sağlıklı iletişim kuracağınız ve onları ‘gerçekten’ duyup, kendinizi de daha içten duyurabilmeniz yolunda bir başucu kaynağıdır. Kitap, içerisindeki sorular ve karikatür çizimleri ile birlikte okuyucunun zihninde daha somut bir yer edinmektedir. Çocuğa dokunan herkes mutlaka okumalı!
- KUSURSUZ EBEVEYN YOKTUR (Isabelle Filliozat)
Çocuğunuzu nasıl yetiştirdiğiniz sizin geçmişiniz, yaralarınız tarafından belirlenir. Bir ebeveyn olarak davranışlarınızı beğenmeyebilirsiniz. Bazı davranışlarınızı yapmamaya söz verseniz de kendinizi anneniz gibi davranırken bulabilirsiniz. Ebeveynler çocuklarına yönelik davranışlarında yalnızca sevgi ve şefkat barındırmak isterler. Ne yazık ki her şey bu kadar basit olmayabilir. Çocuğun öfke krizi yaşadığı ve saldırganlaştığı zamanlarda ebeveynler kendilerini çaresiz ve tükenmiş hissedebilir. Isabelle Filliozat’nın bu kitabı, çocuklarınıza istemeden gösterdiğiniz davranışların ve tepkilerin altında nelerin yattığını anlamanıza yardımcı olacak bir kaynaktır.
- BÜTÜN BEYİNLİ ÇOCUK (Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson)
Bütün Beyinli Çocuk kitabı, sağ ve sol beyinin çocuk üzerindeki etkilerini, bunların davranışa nasıl yansıdığını, ebeveynin nasıl davranması gerektiğini yalın bir dille açıklamaktadır. Kriz anlarında, öfke patlamalarında, sağlıklı sınırlar koymada, başkaları ile empati kurabilmede anne babalara ve ve çocuklar ile ilgilenen/çalışan herkese yol gösteren bir kaynak.
Bol vaka örnekleri, etkinlik önerileri ve egzersizler ile öğretilen stratejilerin pekişmesini sağlarken yaşanılan tüm zor durumların aslında fırsata çevrilebileceğini ve çocuğunuza olumlu bir kazanım olarak geri döndürülebileceğini de aktarmaktadır.
- DRAMSIZ DİSİPLİN (Daniel J. Siegel & Tina Payne Bryson)
Dramsız Disiplin kitabında, ebeveynlerin kendi disiplin yöntemlerini düzenlemelerini sağlayacak öneriler, çocukların beyin gelişimine dair gerçekler, bütün yaş grupları için ideal ve yapıcı disiplin yöntemleri, bir çocuk ne kadar kötü bir davranışta bulunmuş olursa olsun açık ve tutarlı sınırlar koyarken onunla sakin ve sevecen bir şekilde bağlantı kurmanın yolları, yapılan yirmi disiplin hatası ve bunlardan kaçınma teknikleri yer almaktadır.
- GELİŞTİREN ANNE BABA (Doğan Cüceloğlu)
Doğan Cüceloğlu’nun bu kitabı beş bölümden oluşmaktadır. Bunlar;
1.Kucağımda tuttuğum bu çocuk özünde nasıl biri?
2.Niyetim ne? Çocuğumdan beklentilerimin farkında mıyım?
- Anne-Baba olarak ben kimim?
- Anne-Baba olarak neleri bilmeli, nelerin farkında olmalıyım?
- Aile toplantıları ve ailede yaşayan değerlerdir.
Kendisini geliştirmek isteyen, çocuk yetiştirmede geçmişi, bugünü değerlendiren, gelecekte iyi bir anne-baba olmak isteyen ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaya gayret eden tüm ebeveynlerin okuması gereken yol gösterici bir kaynak niteliğindedir.
- KOŞULSUZ EBEVEYNLİK (Alfie Kohn)
Koşulsuz ebeveynlik kitabı, koşullu ebeveynlik altında çocuğa karşı yapılan yanlış davranışları, aşırı kontrolcülüğün sonuçlarını, ödül (maddi ve manevi) ve cezaların ne gibi bir zarara sebep olabileceğini, koşulsuz ebeveynliğin ne olduğunu, çocuklarla el ele büyüme yolculuğunda nasıl yürünebileceğini son derece anlaşılır bir üslupla anlatmaktadır.
- ANNE BABA ve ÇOCUK ARASINDA (Dr. Haim G. Ginott)
Anne Baba ve Çocuk Arasında kitabı, bebeklikten ergenliğe ebeveyn tutumlarınıza yol gösterecek örnekler bulabileceğiniz; cinsellik, yalan, övgü-yargı, kardeş kıskançlığı, ölüm gibi hemen her konuda doğru yaklaşımı gösteren, akıcı diliyle de defalarca okunabilecek bir ebeveyn kaynağıdır.
- OYUN OYNAMA SANATI (Aletha J. Solter)
Oyun Oynama Sanatı kitabı, çocuğumla oyun yoluyla nasıl iletişim kurabilirim, yaşadığı problemlerde hangi oyunları oynayarak çocuğumun kaygısını anlamaya çalışabilir veya azaltabilirim diye düşünen ebeveynler ve çocuklarla birlikte olmayı seven, çocukları tanımak isteyen herkesin okuyabileceği oldukça sade ve anlaşılır bir kaynaktır.
- OYUNCU EBEVEYNLİK (Lawrence J. Cohen)
Oyuncu Ebeveynlik kitabı, oyunun eğlenceli yanları dışında çocuk ve yetişkinler için taşıdığı ciddi anlamları, günlük hayattaki en basit oyunların bile altında yatabilecek güçlü duyguları, bu duyguları fark etmemizi sağlayacak işaretleri, oyunun iyileştirici gücünü ve çocukla birlikte yaptığımız şey her ne olursa olsun bu gücü̈ kullanarak ilişki kurabileceğimizi aktarmaktadır.
- ÇOCUKLARINIZA TUTUNUN (Dr. Gordon Neufeld & Dr. Gabor Mate)
Çocuklarınıza Tutunun kitabı, çocuğun gelişim sürecinde güvenli bağlanmanın ilerleyen süreçteki anlamlarını, bağlanma olmadan sağlıklı ayrışmanın, bağımsızlaşmanın olmayacağını, günümüz teknoloji dünyasının çocukları nasıl ele geçirdiğini, bunlarla baş etme yollarını, çocuklarla tekrar bağ kurulmasının zor ama imkânsız olmadığını ve bunun sorumluluğunun ebeveynde olduğunu açıklayan yardımcı bir kaynak niteliğindedir.
Ebeveynlik yolcuğunuzda kendinize dönebileceğiniz ve aslında mükemmelliğin mümkün olmadığını, önemli olanın ‘yeterince iyi ebeveyn’ olmak olduğunu anlatan bu kitapların yolunuza ışık tutması dileğiyle!
Uzman Klinik Psikolog Büşra Ceylan