Performans analizi, belirli şartlarda bir görevin ne derece başarılı bir şekilde tamamlandığını ölçer. Bir zaman kesiti içinde çalışanın kendisine verilen işi yerine getirmek suretiyle elde ettiği sonuçlar olarak tanımlanabilir. Örgüt açısından bakıldığında ise, iş performansının değerlendirilmesi sürecini kapsar.
Performans değerlendirme, bir bütün olarak bireyin görevdeki başarısı, işteki tutum ve davranışları, ahlaki durumu ve özelliklerini ayrıntılarıyla ele alan ve bütünleyen, bireyin kuruluşun başarısı olan katkılarını değerlendiren planlı bir araçtır.
Performans değerlendirmesi; gerçek anlamda ortak bir çalışmayı, bilgi alışverişini gerek hatalar ve gerekse başarıları açısından sorumluluk paylaşılmasını ve eğitim-gelişim olanaklarını sağlayan dinamik bir sistemdir.
Bu analiz, bir çalışanın işteki başarısını ne ölçüde gerçekleştirdiğini saptama, bu sonuçları ona geri bildirim olarak sunma ve ilerlemesi için bir yol haritası çizme sürecini içerir.
Performans analizlerinin en sık başvurulan amacı; çalışanların terfi ettirilmesi, görev tanımlarının güncellenmesi, maaşlandırma ve işten ayrılma gibi yönetimsel kararların alınmasında kullanılmasıdır.
Bu analizler sayesinde elde edilen veriler, birey ve kurum bazında eğitim ve gelişim gereksinimlerini belirlemede kılavuzluk eder.
Bir çalışanın güçlü ve zayıf olduğu yönlerini ortaya çıkarması nedeniyle performans değerlendirme, o çalışanın eğitim ve gelişme açıklarının belirlenmesinde kullanılabilir.