
İnsanın duygusal ve zihinsel donanımı onu diğer canlılardan ayıran en temel özelliktir. Tıpkı duygusal ve zihinsel donanım gibi toplumsallık ve toplum içinde kendini farklı şekillerde var edebilme özelliği de insanı diğer canlılardan ayıran bir diğer özelliğidir. Aile, temelde sağlıklı bireyler meydana gelmesini sağlayan en önemli etmendir. Bu bakımdan aile, bireyden başlayarak, insanların ve toplumların gelişmesinde önemli bir yere sahiptir.
Aile Danışmanlığı Nedir?
Aile danışmanlığı, aile bireylerinin birbirleriyle olan ilişkilerine, yaşadıkları sorunlara ve bu sorunların çözümüne odaklanır. Bir ailede yaşanabilecek problemlerin çözümünü sağlayan danışmanlık hizmetidir. Temel amacı; bir arada yaşama birimi olan ailenin, her bir bireyinin problem çözme becerilerini arttırmak ve aile içi yaşanan sorunların sağlıklı bir şekilde çözülmesini sağlamaktır.
Ailenin temel işlevlerini sürdürebilmesi için aile danışmanlığının temel fonksiyonları şunlardır:
- Aile bütünlüğünün korunması
Günümüzde gittikçe zorlaşan ancak aile danışmanlığının temel işlevini oluşturan durumdur. Aile danışmanlığı ile aile bireylerine sağlıklı iletişim kurmalarını ve soruna yönelik problem çözme becerileri geliştirmeleri noktasında katkı sağlamaktadır.
- Ailenin kendi güç kaynaklarının geliştirilmesi
Sağlıklı aile yapısının devamlılığı için, ailenin kendi güç kaynaklarını geliştirmesi önemlidir. Bu güç kaynakları aile içindeki bağ ve sevgiden oluşmaktadır. Bu özelliğiyle aile danışmanlığı, ailenin güç kaynağı olan bağlarını güçlendirerek, her bir aile üyesinin birbiriyle sağlıklı ve saygılı iletişim kurmasını sağlamaktadır.
- Aile bireyleri arasında net ve sağlam iletişim oluşturulması
Aile üyelerinin empati yeteneklerini gelişmesi ve birey olarak yaşadığı sorunlarla başa çıkabilmesi açısından aile içerisinde sağlıklı ve açık iletişim kurulması önemlidir. Böylece aile üyeleri sorunlara farklı bakış açılarıyla bakacak ve sorunları farklı pencerelerden değerlendirebileceklerdir.
- Aile üyelerinin birbirleriyle kurdukları ilişkilerin sağlıklı hale gelmesi
Bu yolla aile yapılarının daha sağlam hale gelmesi amaçlanmaktadır. Aile danışmanlığı ile, aile üyelerinin birbirleriyle kurduğu ilişkide aksayan yerler açığa çıkarılır ve bu yerler değerlendirilerek geliştirilir. Böylece aile üyelerinin her biri duygu ve düşüncelerini birbirleriyle daha açık paylaşabilir.
Aile Danışmanlığının Önemi
Aile içerisinde çeşitli sebeplerde meydana gelen problemler, aile üyelerini huzursuz edebilmekte ve aile yaşantısı dışındaki hayatına da etki edebilmektedir. Aile bireyleri arasında yaşanan problemlerde çeşitli iletişim sorunları ortaya çıkabilir ve sorunların yanlış ifade edilmesine, üst üste gelmesine ve birikmesine yol açabilir. Bunlar da aile bireylerinin ilişkilerinin zayıflamasına hatta bazen kopmasına sebep olabilir.
Aile danışmanlığı, yaşanan iletişim sorunlarının çözülmesi açısından işlevsel ve yapıcı yollar geliştirerek, toplumsal düzenin devamlılığını sağlamayı amaçlamaktadır. Aile danışmanlığı ile sağlıklı dinamikler kurarak sağlıklı aile yapıları sağlanır ve nitelikli bireyler gelişmesine yardımcı olur.
Aile Danışmanlarına Hangi Durumlarda Başvurulur?
- İletişim sorunları
- Aile ortamında yaşanan huzursuzluklar
- Ailede sık sık küsme ve aşağılanmaya başvurma
- Aile bireylerinin birbirini suçlama alışkanlığı
- Annenin hamilelik ya da doğumla başlatılan evreleri
- Çocuk, anne-baba arasındaki problemler
- Cinsel sorunlar
- Aile içi şiddet
- Evlilikte sadakatsizlik olması
- Ailede sorumluluk almaktan kaçınan bireylerin olması
- Çocuk ya da ergende görülen aile içi durum olması
- Evlilikte kıskançlık
- Ailede stres faktörlerinin varlığı (Aile bireylerindeki sağlık problemleri, göç, ölüm, ayrılık vb.)
- Depresyon
- Boşanma süreci
- Alkol- madde- kumar- internet- alışveriş vb. bağımlılıklar